»

Qualcomm izdal novi čip za pametne ure

Slo-Tech - Qualcomm je izdal novo generacijo čipov za pametne ure in podobne naprave. Ime Snapdragon Wear je odšlo v preteklosti, saj se novinca imenujeta Snapdragon W5 Gen 1 in Snapdragon W5+ Gen 1. Medtem ko smo na njunega predhodnika Snapdragon Wear 4100 čakali kar šest let (2014-2020), sta novinca tu pot že slabi dve leti pozneje. Qualcomm je torej trg pametnih ur vzel resno.

W5+ obljublja dvakrat več zmogljivosti na vseh področjih, 50 odstotkov daljšo avtonomijo in 30 odstotkov manjši čip. Vse to je možno, ker je prvikrat doslej zgrajen v najnovejši litografiji, in sicer v 4 nm. Čip nosi štiri jedra ARM Cortex A53, ki tiktakajo z 1,7 GHz in grafično jedro Adreno A702 (1 GHz). Verzija W5+ ima še sekundarni SOC Cortex M55 (22 nm), ki skrbi za procese v ozadju in ne za izris. Wi-Fi, GPS in avdio so vgrajeni v čip, a imajo svoja vezja, ki se lahko aktivirajo domala ločeno, tako energije ne trati celoten čip. Pomnilnik LPDDR deluje s frekvencami od 750 MHz do 2133 MHz.

Čip podpira LTE,...

6 komentarjev

Intelovi novi procesorji prožajo alarme za goljufanje

Slo-Tech - Nova, 12. generacija Intelovih procesorjev Core prinaša pomembne novosti v dizajnu, ki vključujejo dve vrsti jeder (hitra jedra P in učinkovitejša počasnejša jedra E), kar je običajen pristop v pametnih telefonih, in dodatne nivoje abstrakcije. S tem ni nič narobe, povzroča pa to nemalo težav programom, ki tega ne pričakujejo in imajo po drugi strani zelo jasna pričakovanja, kakšna naj bodo procesorska jedra. Tak primer so programi proti goljufanju ali protipiratska zaščita.

V ZDA imajo težave diplomanti prava, ki se pripravljajo na pravosodni izpit. Ta poteka računalniško in uporablja programsko opremo Examplify podjetja ExamSoft, ki ima vgrajeno zaščito pred goljufanjem. To med drugim vključuje preverjanje, ali program teče v navideznem stroju, kar ni dovoljeno, zato se zapre. Težava pa nastopi, ko program poženemo na najnovejših Intelovih procesorjih, kjer se primeri enaka težava.

Proizvajalec je težavo priznal in mirno zapisal, da novi procesorji trenutno pač niso podprti....

8 komentarjev

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in...

0 komentarjev

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 780G

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil novi čip Snapdragon 780G, ki je eden prvih v 5-nm tehnologiji. Gre za naslednika Snapdragona 865, lahko pa bi ga opisali kot malce oskubljena verzija Snapdragona 888. Novinec bo namenjen telefonom srednjega cenovnega razreda.

Čip vsebuje eno hitro jedro Cortex-A78 s taktom 2,4 GHz, tri enaka jedra s taktom 2,2 GHz in štiri počasnejša jedra Cortex-A55 z 1,9 GHz. Grafični čip Adreno 642 je od Adrena 620 v Snapdragonu 765G hitrejši za skoraj 70 odstotkov. Za strojno učenje je vgrajen čip Hexagon 770 (zmogljivost 12TOPs AI).

Glavna sprememba v primerjavi s predhodniki je torej v filozofiji jeder, saj se od 1+1+6 premikamo k 1+3+4. Skupaj z močnejšimi jedri bi to pomenilo 40 odstotkov več zmogljivosti, so izračunali. Grafični čip je prav tako hitrejši in je nekje v rangu Adreno 640, ki ga je imel Snapdragon 855 (najzmogljivejši čip pred dvema letoma in pol). Čip podpira do 16 GB pomnilnika LPDDR4 RAM s taktom do 2,1 GHz. Vgrajeni 570 ISP pa omogoča obdelovanje...

3 komentarji

Qualcomm predstavil Snapdragon 870 (aka 865++)

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil svoj novi mobilni procesor Snapdragon 870, ki predstavlja naslednika lani izdanih Snapdragona 865 in 865 Plus. Snapdragon 870 ni procesor naslednje generacije, saj zastavonoša ostaja Snapdragon 888 (jedra Cortex-X1 and A78), temveč bolj inkrementalna izboljšava 865. Novi čip, ki je še vedno v 7-nm tehnologiji, bi se prav lahko imenoval Snapdragon 865++.

Spremembe so res minimalne. Še vedno ima jedra Kryo 585 (na ARM-jevem dizajnu Cortex-A77) in grafični čip Adreno 650, le da teče s 3,2 GHz (865 pa 2,84 GHz, 865 Plus pa 3,1 GHz). Ni pa še jasno, kolikšna bo frekvenca grafičnega čipa - 587 MHz (v 865) ali 670 MHz (865 Plus) ali kaj več.

Zakaj torej izdati tako minimalno popravljen čip? Qualcomm pravi, da je razlog povpraševanje proizvajalcev, ki za svoje izdelke ne iščejo najboljših, najdražjih in najpožrešnejših čipov, temveč zgolj nove, a podobno zmogljive kot stari. Tako bodo Snapdragoni 870 namenjeni telefonom, ki stanejo do 800 dolarjev. Prvi jih bodo še...

0 komentarjev

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 865

Slo-Tech - Qualcomm je danes uradno predstavil novi čip, ki nosi ime Snapdragon 865 in bo prihodnje leto našel svoje mesto v najzmogljivejših androidnih pametnih telefonih. Po pričakovanjih je čip nekoliko hitrejši od predhodnih modelov. Še vedno je zgrajen v 7-nm litografiji, in sicer v prenovljenem TSMC-jevem postopku N7P. V primerjavi s Snapdragonom 855 naj bi bil 25 odstotkov hitrejši, tako pri procesorju (CPU) kakor grafičnem delu (GPU), čeprav ima še vedno osem jeder.

Štiri so hitra, štiri so varčna. Hitra jedra Kryo 585 so osnovana na ARM-jevem referenčnem dizajnu Cortex A77, in sicer eno s taktom 2,84 GHz in tri z 2,42 GHz. Preostala štiri jedra Cortex A55 za manj zahtevna opravila tečejo s še vedno spodobnimi 1,8 GHz. Več novosti najdemo v delu za obdelavo zajete slike Spectra 480 ISP (image signal processor). Ta zmore 2 gigapiksla na sekundo, kar omogoča snemanje v 8K s 30 fps ali 4K s 120 fps. Fotografije same pa bodo lahko v 200 megapikslih. V ločljivosti 720p sedaj lahko snemamo...

5 komentarjev

Novi Snapdragon je 855 Plus

AnandTech - Qualcomm je naznanil posodobitev svojega paradnega konja Snapdragona 855, ki nosi oznako Snapdragon 855 Plus. Zmerna nadgradnja, ki ne prinaša presežkov, pomeni, da je procesor še vedno osemjedrnik v 7-nm SoC, je pa malenkostno hitrejši.

Takt osnovnega procesorja je porasel z 2,84 GHz na 2,96 GHz. To velja za najhitrejše jedro, ki mu delajo družbo tri jedra A76 s taktom 2,42 GHz in štiri počasnejša jedra A55 z 1,8 GHz. Hitrejše je torej zgolj najhitrejše jedro, medtem ko je frekvenca ostalih sedmih ostala enaka. Grafični čip Adreno 640 je 15 odstotkov hitrejši pri izrisu, medtem ko podrobnejših informacij Qualcomm ni dal. To pomeni, da so mu frekvenco s 585 MHz najverjetneje povišali na 600-700 MHz (Anandtech pravi, da 672 MHz). Vse ostale karakteristike so bolj ali manj enake.

Čipi bodo dobavljivi že v drugem polletju. Prvi naj bi jih uporabil Asus...

0 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 845

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prihajajoč mobilni procesor Snapdragon 845, ki bo bržkone stalnica v najzmogljivejših telefonih prihodnjega leta. Še vedno je zgrajen v 10-nm tehnologiji LPP FinFET kakor njegov predhodnik 835, a vseeno prinaša kopico novosti. Vsled nove arhitekture bo, denimo, podpiral zajem videa v ločljivosti 4K in boljšo umetno inteligenco (AI). Zaradi izboljšane arhitekture pa bo ob enaki zmogljivosti porabil 15 odstotkov manj energije ali ob enaki porabi energije zmogel 10 odstotkov več.

Snapdragon 845 ima glavni čip Kryo 385, grafični čip Adreno 630 ter procesor za obdelavo slikovnih signalov Spectra 280, kar zadostuje za zajem videa s 60 sličicami na sekundo tudi pri najvišji ločljivosti ter 64-krat bolj živo sliko (večji razpon barv, ki jih...

8 komentarjev

MWC: Novosti iz Qualcomma

Slo-Tech - V Barceloni se je začel letošnji Mobile World Congress, kar pomeni, da vas bomo do petka zasipavali z informacijami o mobilnih, prenosnih in podobnih napravah. Qualcomm je v Barceloni predstavil nov čip Snapdragon 801, ki nadgrajuje dosedanji Snapdragon 800.

Razlike niso velike, so pa opazne. Najprej povejmo, kaj je enako - to sta programska združljivost in podnožje, kar pomeni, da ga lahko sestavljavci naprav uporabijo brez velikih predelav, prav tako te ne bodo potrebne za programsko opremo. Še vedno ima štiri jedra, arhitekturo ARMv7 in 28 nm-tehnologijo izdelave. Tudi grafični del je ostal enak, to je Adreno 330.

Spremembe so v taktu. Procesorski del je navit na 2,45 GHz (prej 2,26 oziroma 2,36 GHz), grafični procesor na 578 MHz, pomnilniško vodilo pa na...

1 komentar