»

Lenovo zahteva odškodnino in prepoved prodaje Asusovih prenosnikov in tablic

Slo-Tech - Proizvajalec računalnikov Lenovo je v Kaliforniji vložil tožbo zoper Asus, s katero mu želi prepovedati prodajo prenosnikov Zenbook in ostalih naprav, ki kršijo patente, ter doseči izplačilo odškodnine. Očita mu kršitev štirih patentov, ki pokrivajo tehnologije za zmanjševanje zamika pri brezžičnem prenosu podatkov, upravljanje energije pri wake-on-LAN, diagonalno drsenje na touchpadu in fizični mehanizem, ki omogoča preklop v tablični način.

Lenovo trdi, da so Asusu ponudili vzajemno licenciranje, a so naleteli na gluha ušesa. Zato so poleg tožbe na sodišču v Kaliforniji vložili še pritožbo pri ameriški Upravi za mednarodno trgovino (US ITC). Trdijo, da patente krši več naprav: poleg prenosnikov še hibridi med tabličnimi in prenosnimi računalniki (2-in-1), namizni računalniki, usmerjevalniki in več komponente. Skratka, Lenovo bi prepovedal prodajo kar vsega - ali pa vsaj izsilil licenciranje.

Asus se je odzval s kratko izjavo, ki je objavljena na straneh tajvanske borze....

2 komentarja

ITC začenja preiskavo 13 proizvajalcev strojne opreme zaradi kršitev patentov

PC World - Patentni postopki in tožbe, ki jih vlagajo lastniki programskih patentov, vedno bolj nakazujejo, da je sistem potreben temeljite prenove. Patentirane so že tako osnovne funkcionalnosti, da je pravzaprav nemogoče izdelati napravo, ki ne bi kršila nobenega patenta, četudi bi proizvajalec prav vse dele razvil sam. Nove dokaze za nesmiselnost trenutnega sistema ponuja včeraj začeta preiskava, ki jo je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) sprožila zoper 13 podjetij na podlagi pritožbe Patriot Scientific in še dveh podjetij zaradi domnevnih kršitev patentov. ITC je priljubljen organ za tovrstno preigravanje, saj odločitve...

11 komentarjev

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

vir: Heise
Heise - Applovi odvetniki so ponovno imeli polne roke dela, saj je podjetje konec prejšnjega tedna vložilo nove tožbe zoper Motorolo in Samsung, v katerih jim očita kršenje patentov in zahteva prepoved prodaje konkurenčnih izdelkov.

Tako so v četrtek zvečer v ZDA vložili tožbo zoper Samsung zaradi izdelka Galaxy Nexus z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, v kateri ji očitajo kršitev štirih patentov, ki pokrivajo področja data tapping (za isti patent je Apple že dobil primer zoper HTC, ki je moral funkcionalnost odstraniti, gre pa za samodejno prepoznavanje elektronskih naslovov, telefonskih številk ipd. v brskalniku, nato pa telefon sam odpre primerno aplikacijo za uporabo teh...

34 komentarjev

Sony toži skupino fail0verflow zaradi objave zasebnih ključev PS3

vir: BBC
BBC - Sony je na sodišču v Kaliforniji vložil tožbo zoper hekerje, ki so objavili zasebne ključe za Play Station 3. Tožba je usmerjena proti več kot sto posameznikom, ki so tako ali drugače povezani s skupino fail0verflow, ki je odklenila PS3. Med njimi so tudi 21-letni George Hotz, ki je zaslovel z odklepom iPhona, ter Hector Martin in Sven Peter.

Sony v tožbi trdi, da je razkritje tajnih ključev
  • kršitev 1201. člena DMCA, ki prepoveduje obitje zaščitnih mehanizmov,
  • kršitev Computer Fraud and Abuse Acta, ki prepoveduje neavtoriziran dostop do računalnikov,
  • nagovarjanje h kršitvi avtorskih pravic,
  • kršitev California Computer Crime Lawa,
  • kršitev pogojev uporabe PS3,
  • poseganje v Sonyjeve odnose s strankami,
  • kršitev Sonyjeve lastninske pravice nad PS3 in
  • prisvajanje Sonyjeve...

39 komentarjev

Sony toži LG

Reuters - Ne mine dan, da ne bi pisali o novih patentnih tožbah, in tudi v prazničnem prednovoletnem obdobju ni nič drugače. Sony je v zadnjih dneh starega leta vložil pritožbo zoper LG pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri mu očita kršitve patentov. Gre za patente, ki pokrivajo zvočnike in mikrofon v mobilnih telefonih, prikaz telefonske številke kličočega in prikaz jakosti signala. Poleg pritožbe pri US ITC...

2 komentarja

Paul Allen še vdrugo vložil tožbo

Eden izmed izdelkov, ki domnevno kršijo patente, je tudi iTunes. Takle posnetek je Microsoft priložil tožbi, kjer je problematični del obarval rdeče.

Slo-Tech - Podjetje Interval Licensing v lasti Paula Allena je avgusta vložilo tožbo zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples zaradi domnevne kršitve štirih patentov. Interval Licensing, ki je leta 2000 nastal na pogorišču Interval Researcha, je namreč podedoval tudi njegove patente, ki pokrivajo tehnologije za internet. A sodišče je sodbo zavrnilo, ker tožnik ni natančno navedel, kateri izdelki kršijo njihove patente in na kak način. Dobil je dva tedna časa, da jo dopolni.

Odvetniki so se zakopali v delo in v torek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, so sodišču...

5 komentarjev