»

Radio Študent in Računalniški muzej: Spectrum ZX, Kontrabant in ostala poglavja iz zgodovine v sredo ob 20.30

Slo-Tech - Bili so časi, ko so se igre za Spectrum po širni Sloveniji kopirale po radijskih valovih. Radio Študent je predvajal hreščanje, piskanje in cviljenje, kar smo posneli na kaseto in nekaj ur pozneje igrali igro. Teh časov že dolgo ni več, a na sprehod po preteklosti se lahko podamo jutri. Radio Študent, ki ta teden obeležuje 55-letnico delovanja, bo pred mikrofon povabil dva člana legendarne Softverske redakcije.

Jutri ob 20.30 bosta gosta Žiga Turk, ki ga poznamo kot soustanovitelja revija Moj Mikro. Kot eden izmed pionirjev spleta v Sloveniji je napisal Virtual Shareware Library in Wodo. Skupaj z drugim gosto, Matevžem Kmetom, je napisal tudi znameniti Kontrabant, kultno slovensko tekstovno avanturo, ter njegovo naslednico. Pogovor bo potekal v Računalniškem muzeju do pol desete ure.

Sledil pa bo nostalgični prenos igre Kontrabant 2 po radijskih valovih na frekvenci 89,3 MHz, ki se bo začel okrog 21.30. Kdor ima še delujočega Spectruma ZX, pa bo lahko igro potem tudi preizkusil....

86 komentarjev

IT dogodki v tednu med 25. in 29. marcem

Slo-Tech - Če iščete priložnosti za profesionalno rast, se bo ta teden zvrstilo kar nekaj dogodkov s področja informacijskih tehnologij.

Danes, 25. marca, bo spomladanski Ruby meetup v Računalniškem muzeju ob 18:00. Predavala bosta Radan Skoric "Should I type or should I not?", in Ivan Vandot, "Deployment with Kamal".

V sredo 27. bo srečanje s področna informacijske varnosti SecTalks LJU0x1A, prav tako v Računalniškem muzeju ob 18h.

V četrtek 28. ob 18h bo v prostorih podjetja united.cloud v Situli na Vilharjevi marčevsko DragonPy srečanje s tremi predavanji:
  • Apache Arrow - Managing bytes for fun and profit, Rok Mihevc
  • Self-hosting a Data Stack, Ivan Kolundžija
  • SQL and Python: The Dynamic Duo of Data Warehousing, Grega Snoj

Prav tako v četrtek 28. ob 18h bo srečanje AWS uporabnikov Ljubljana, in sicer v Kavarni Sputnik. O upravljanju AWS infrastrukture s Terragrunt bo predaval Uroš Bajželj.

2 komentarja

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se...

18 komentarjev

Google Tone omogoča glasno pogovarjanje brskalnikov

Google - Če se lahko pogovarjamo ljudje, zakaj se ne bi mogli tudi računalniki, so se vprašali v Googlu in pripravili vtičnik Tone za Chrome, ki poskrbi prav za to. Gre za eksperimentalni kos kode, ki omogoča prenos podatka o URL-naslovu z zvokom.

Za uporabo potrebujemo zgolj zvočnike in mikrofon ter seveda nameščen Chrome. Po namestitvi vtičnika dobi brskalnik dodaten gumb. Ko kliknemo nanj, računalnik v človek slišnih frekvencah pošlje informacijo o naslovu spletne strani. Če sosednji računalnik z enako opremo tedaj posluša, se bo ponudil, da odpre to isto stran. S tem želi Google poenostaviti deljenje informacij med napravami. Recimo, da na prenosnem telefonu pregledujemo neko stran, pa bi jo raje v večjem formatu pogledali na računalniku -...

11 komentarjev

Turnir v legendarnih PC igrah in zaključek Kiberpipine sezone

No-lan party - za stare dobre čase

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa s četrtkom, 24.6., zaključuje deveto programsko sezono in kot običajno čez poletje zapira svoja vrata. V četrtek se bo od 19. ure dalje odvijal zadnji dogodek v tej sezoni - ekipa Kiberpipe in računalniškega muzeja vas vabita na peti turnir v legendarnih PC igrah - No-LAN Party. Gre za turnir v PC igrah s konca 80-ih let ter začetka 90-ih let, zabavo za ljubitelje starejših računalnišklih iger in za vse generacije,...

12 komentarjev